We kennen voldoende Heynekampen om een aantal typische Heyekamp-trekjes en favoriete bezigheden te herkennen. Dat delen we natuurlijk graag met de rest van de wereld, zodat andere Heynekampen en Heynekamp liefhebbers, waar ook ter wereld, dit kunnen lezen en kunnen roepen "ja, verdraaid, dat klopt helemaal  zeg!"

Na de eerste inventarisatie-ronde is onderstaande lijst ontstaan. Inmiddels worden de genoemde eigenschappen één voor één op het prikbord besproken, waarna er een analyse in de Heynekrant volgt. Deze analyes samen vormen uiteindelijk de bestseller "How to live with a Heynekamp?"
Lees de eerste analyse: Vieze luchtjes.
 

Favoriete Heynekamp-bezigheden Typische Heynekamp-eigenschappen
 • Dansen & swingen
 • Dropjes eten
 • Lezen
 • Mahyong
 • Muziek maken en luisteren
 • Paardrijden
 • Poezen
 • Puzzelen
 • Scouting
 • Spelletjes spelen
 • Treinen (Märklin)
 • Verkleedpartijen

Weet jij meer?
Zet het op het Prikbord of mail het naar redactie@heynekamp.nl 

 • Binnensmonds en snel praten
 • Cynische humor
 • Door elkaar praten
 • Druk doen
 • Eigenwijs
 • Enthousiast aan iets beginnen en het vervolgens niet afmaken
 • Grote teen is groter dan wijs-teen
 • Losgeslagen projectielen
 • Luchtjes verspreiden
 • Met een Heynekamp verveel je je nooit
 • Mompelen
 • Niet luisteren
 • Nooit iets weggooien
 • Perfectionistisch
 • Snel, veel en vooral graag geld uitgeven
 • Waarom iets makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Weet jij meer?
Zet het op het Prikbord of mail het naar redactie@heynekamp.nl 
  

Intro

  
De eerste aanvulling is van Hans-Evert op 6 oktober 2000: hij mist de "cynische en zieke humor - het kan niet smerig genoeg!" in het lijstje met Heynekamp-eigenschappen. 

Saskia en Gijs laten op 7 oktober 2000 weten dat het laatste woord over de typische Heynekamp-eigenschappen nog lang niet gezegd is... we wachten vol spanning af! Gaat die bestseller "How to live with a Heynekamp?", geschreven door Gijs, Eddie, Elco en Tineke er dan toch komen?

Tijdens de verjaardag van Karlijn (9 oktober 2000) komen er mondeling een paar aanvullingen. Zo vond Joost (maar ook vooral Tineke en daarna alle andere Heynekamp-aanhangen) het wel heel belangrijk dat "luchtjes verspreiden" aan het eigenschappen-lijstje werd toegevoegd. De familie Koornneef was ervan overtuigd dat "druk doen" in dit overzicht niet mocht ontbreken. De eigenschap "logeslagen projectielen" spreekt overigens goed tot de verbeelding van Mathijs en Jochem.

Het eerste mailtje (13 oktober 2000) van de Heynekampen uit de States (Hans en Gabrielle) bevat een paar nuttige aanvullingen op de typische eigenschappen: "Nooit iets weggooien. En: mompelen, binnensmonds praten en dan vooral heel snel praten (keep people guessing)". 

Saskia laat op 17 oktober 2000 weten dat Gijs vindt dat er een zeer belangrijke Heynekamp-eigenschap ontbreekt: "snel, veel en vooral graag geld uitgeven". Hij is toegevoegd. Akke wil dit op 19 oktober toch even nuanceren: "we zijn juist goed zijn in het besparen van geld door een aankoop niet te doen, maar te vervangen door leuke aanbiedingen!". Het is maar hoe je het bekijkt.

Ene Yvonne Siekman (dlg.agro.nl) hielp me er op 18 oktober 2000 aan herinneren dat Heynekampen houden van "dropjes eten". Joost verduidelijkt deze bijdrage: "Yvonne beheert hier de hard- en software en heeft altijd een volle pot drop op haar bureau staan". Tot Joost is langs geweest, waarschijnlijk. Of iedere andere willekeurige Heynekamp.

Op 21 oktober 2000 werd er een ingezonden stuk van Akke in de Heynekrant geplaatst, waarin ze de vraag stelt of Scouting een vergeten hobby is bij de Heynekampen, omdat het nog niet op de Typical Heynekamp pagina genoemd werd! Haar verhaal klinkt overtuigend, dus "scouting" is toegevoegd. 

Eddie mailde op 22 oktober 2000 twee waardevolle aanvullingen: 
1. Beginnen aan iets en het vervolgens niet afmaken ("Zo heeft Akke allerlei creatieve onafgemaakte projecten liggen en natuurlijk niet weggegooid, maar dat laatste staat al in de rij").
2. Waarom zou je iets makkelijk doen als het ook moeilijk kan?
Dat gaat Akke toch echt te ver. Zij schrijft op dezelfde dag op het Prikbord het volgende bericht:
"Als ik die lijst zie van 'onze' eigenschappen, dan snap ik eigenlijk niet waarom er nog iemand met ons omgaat!? Volgens mij hebben we dus nog iets gemeen we leven samen met een stel sullen, die zelf niet leuk genoeg zijn om een krant mee te vullen! Alweer een minpuntje, ik ga toch eens op zoek naar de wat positievere eigenschappen, want stel je voor dat ik het allemaal zou geloven!"

Saskia mailt op 29 oktober 2000 (als Selma daar is... toeval?): "Heynen zijn Perfectionistisch! Zelf Mikkel is wat dat betreft een echte Heynekamp". 

Op 6 december 2000 komt er een positieve aanvulling vanuit de States. Gabrielle mailt: "met een heynekamp verveel je je nooit!!".

Femke mailt op 1 januari 2001: "Ik heb alle favoriete bezigheden van de heynekampen gelezen en ze kloppen allemaal bij mij. Maar ik mis er twee: Ik ben dol op verkleedpartijen. Het liefst mooie prinses jurken, maar soms ook wel als olifant, vogel, tovenaar met hoed en cape." Zijn er meer Heynekampen die thuis stiekum verkleed rondlopen? Daar is de Heynekrant natuurlijk wel benieuwd naar...
Femke schrijft ook nog: "Verder houd ik ook van paardrijden, ik rijd het liefst op Aster. Ik ben naar een pony kamp geweest. Volgens mama houden meer heynekampen van paardrijden. Zoals tante Sas en grootmoeder en Jochem en grote Hans in Amerika".

Marcelle uit de States mailt op 8 juli 2001: "Hi again, just a note to say that the typical list is definately true of all us heynekamp's in the VS. very scary, of course we have to thank Hans for passing on all those beautiful tademarks!! if you write the book " how to live with a heynekamp" let me know, it may come in handy... ha, ha!" (mnheynekamp@salud.unm.edu

Akke plaatst in augustus 2001 een berichtje op het Prikbord over de wijsteen (lees: wijs-teen) - oftewel de teen naast de grote teen. Klopt het ook bij de andere partners van heynekampen dat die bewuste teen langer is dan de grote teen? Bij Eddie, Elco, en Gijs is dat namelijk het geval. Dit is dan een kenmerk voor de typisch heynekamp, namelijk het samen leven met met mensen met een te kleine grote teen. Joost laat weten dat het opmerkelijk is: bij Tineke blijkt de wijsteen ook langer te zijn. Hij geeft daarbij ook aan dat het een Heynekamp afwijking/eigenschap kan zijn dat de grote teen te groot is (maar ja, is het daar geen grote teen voor?). Elco laat weten het niet erg te vinden om een lange wijsteen te hebben - zo zit je lekker stevig in je schoenen. Dit gaan we nog maar even verder uitzoeken...

Inmiddels lijkt de lijst aardig compleet. Toch kunnen we hier natuurlijk veel meer mee! Gijs, Eddie en Elco hebben al jaren het plan om hier een boek over te schrijven. Zullen we daar maar eens mee beginnen..? Gebruik het Prikbord om je mening hierover te geven!
  

Heb je aanvullingen?
Er ontbreekt natuurlijk nog van alles aan deze rubriek.
Heb je een waardevolle aanvulling? Plaats het op het Heynekrant Prikbord, zodat anderen er weer op kunnen reageren! De redactie zorgt ervoor dat het wordt toegevoegd aan dit overzicht.