Is Scouting een verdrongen hobby?

Doorn, 21 oktober 2000, door Akke Koornneef -
Wat mij opvalt is dat scouting niet wordt genoemd in de categorie hobby’s.  Dat is zeer opvallend als je bedenkt dat opperhoofd Hans, stamvader Chris en ook ‘grote Akke’ en Else allemaal bij de padvinderij hebben gezeten. 
 
Ook bij alle heynekampen uit Maarsbergen is een flink scouting verleden. Ja, allemaal! Zo heeft Nicoline eindeloos lang in het bestuur gezeten en ook Joost, die graag doet alsof hij niks met scouting te maken had is volgens mijn archieven meegeweest op een padvindsterskamp.  Ook In N.Z. zitten of zaten onze nichten en neven (en zelfs daar de kinderen weer van) op scouting. Michiel kwam uit Amerika over om hier in Nederland een vies zomerkamp mee te mogen maken.

Via scouting ontmoet je natuurlijk mensen die opdezelfde gekke golglengte zitten.  Zo hebben Gijs en Eddie ook aardig wat van die padvindersbacterien opgesnoven. Dus laat ze nu niet zeggen dat ze niet weten waar ze aan begonnen zijn toen ze met een heynkamp trouwden!! Ook Elco is reeds besmet en gaat met een groep scoutingveteranen op vakantie.  Vraag die nu reist: Zat of zit Tineke op scouting?


 

  Trouwens Eddie is een beetje in zijn jeugd blijven hangen, want die is er op het moment erg druk mee bezig.  Mathijs en Jochem zitten op scouting en Karlijn staat te popelen.  En dan moet je als ouder ook je steentje bijdragen. Maar Eddie steekt al zijn energie in het Maarnse gebeuren.

Bij veel pinkstertochten zie ik nog steeds allerlei heynekampen rondlopen.

Kortom: Scouting is erg met ons verleden en tegenwoordige bestaan verweven.

Waarom staat scouting dan niet vermeld bij de collum hobby’s?  
Hebben we deze gekke braverikken verdrongen uit ons geheugen? Welk meganisme is hier in werking getreden? Of is het zo dat scouting geen hobby is, maar iets anders?

De redactie geeft toe dat Scouting tot op heden inderdaad ontbrak in de rubriek Typical Heynekamp. En hoewel er een aantal Heynekampen resoluut blijft volhouden niks met Scouting te maken te hebben, is de redactie toch overtuigd door bovenstaand betoog van Akke, en heeft het woord dat zoveel emoties losmaakt toegevoegd op de site...: Scouting!
Overigens: de redactie heeft direct navraag gedaan bij Tineke, en zij zegt dat ze nooit iets met Scouting te maken heeft gehad. (EvS)

Scouting links
 Scouting Nederland online
ScoutNet Nederland
 scouting.pagina.nl
  

Terug naar nieuwsoverzicht