"Winden binnenhouden niet goed"

Houten, 31 januari 2002 - De familie Heynekamp wordt vaak geassocieerd met windjes, zo was eerder te lezen in Typical Heynekamp. 
In het februari-nummer van de Consumentengids staat een artikel over buikgassen, met een aantal geruststellende mededelingen. "Winden binnenhouden is niet goed. Dat kan zelfs tot hoofdpijn leiden." Komt de windelarij eindelijk uit de taboesfeer?

Zowel Selma als Akke attendeerde de redactie van de Heynekrant deze week op het artikel in de Consumentengids. "Ik weet dat het inmiddels al een besproken onderwerp is, maar in de allernieuwste consumentengids, gelezen bij mama, staan toch nog wat leuke weetjes", aldus Akke.

Waar gaat het om?
"Een productie van 400 tot zelfs 1500 ml winden per dag is een normaal gemiddelde bij volwassenen" aldus de Consumentengids. "Bij een gebruikelijk windje wordt zo'n 100 a 150 ml gas uitgestoten.
Van sommige voedingsmiddelen is bekend dat ze tot meer buikgassen kunnen leiden: erwten, bonen, kool, ui, prei, knoflook, granen, suikers, pruimen en radijs. Bonen spannen de kroon, met een windpotentieel van enkele keren dat van de gemiddelde voeding.

  

  

  

  

  

Lees ook de eerder verschenen analyse over "Vieze luchtjes" in Typical Heynekamp

    
  

"Winden binnenhouden is niet goed. Dat kan zelfs tot hoofdpijn leiden. Door de druk op de darmwand komen er darmgassen in het bloed, wat ongezond kan zijn." Dat klinkt de Heynekampen natuurlijk als muziek in de oren!

Het hele artikel staat als pdf-file op de website van de Consumentenbond, maar je kan ook op het onderstaande plaatje klikken om het direct te openen:
klik hier om het hele artikel te lezen (pdf-file) 
met dank aan Consumentengids, februari 2002
  

Terug naar nieuwsoverzicht